De ce vin și pleacă?

Probabil unul dintre cele mai grele lucruri prin care trecem este pierderea unei persoane, iar acest lucru nu este neapărat precedat de un eveniment tragic, ci pur și simplu de o înșiruire de întâmplări și contexte care duc la distanțare și poate neînțelegere. Oricum ar fi, este un lucru care ne afectează destul de mult și pe care nu mereu îl înțelegem. Nu înțelegem unde s-a produs fisura care a dus mai apoi la destrămare și nu înțelegem de ce piesele nu pot fi adunate pentru a reconstrui ce a fost la început. Nu există un răspuns clar, concis sau logic atunci când vine vorba de pierderea unei persoane, dar există câteva lucruri pe care ni le putem spune drept consolare și aproape toate se învârt în jurul afirmației cu iz de Instagram: „prietenii vin și pleacă”

Prietenii vin și pleacă. De ce? E un răspuns simplu, dar chiar merită o bătaie de tobe! Fii pregătit, stai confortabil… auzi tobele alea mișto pe fundal? Perfect! Acum imaginează-ți că se trage o cortină groasă ca la Teatrul Național și în spatele ei e Taylor Swift… ok, nu, îmi încurc visele cu articolul… În spatele cortinei e scris mare și strălucitor cuvântul „schimbare”. Nu, nu pleca încă… știu că ai auzit și tu de schimbare în general, dar poate vrei să vezi și perspectiva acestui articol!

Dacă vrei să arăți pe cineva cu degetul pentru destrămarea unei prietenii, ți-am găsit „țapul ispășitor” perfect, pentru că adevărul e că majoritatea prieteniilor se răcesc de cele mai multe ori din cauza unor schimbări. Ce fel de schimbări? De tot felul, e un catalog întreg: schimbări de interese, cercuri, pasiuni, locuri. Orice lucru mic și nevinovat poate influența relația pe care o avem cu o persoană. O schimbare foarte mare are loc de exemplu atunci când intrăm la liceu. Liceul este perioada în care ne formăm cel mai mult ca persoane, ne desăvârșim și ne setăm idealuri. Începem să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă, să cântărim oamenii din jurul nostru după alte valori și nici chiar relațiile vechi nu scapă de acest proces. Unele relații trec și se potrivesc în continuare cu aspirațiile noastre, altele au deja diferențe prea mari de interese și încet, încet își pierd din intensitate. 

Acum că am identificat vinovatul pentru pierderea unei prietenii, îți voi da și un mic bandaj colorat de pus pe rană. Oricât de mult doare, schimbarea este absolut în regulă și chiar necesară pentru că înseamnă și evoluție, iar evoluția este ceva ce vrei să iei de pe raft de la supermarket. Cu alte cuvinte, nu te împotrivi schimbării. În fine, nici nu prea poți, vrei nu vrei, timpul te va schimba oricum, dar dacă încerci să opui rezistență nu vei face decât să te rănești pe tine. Nu poți să te bucuri de un prezent și nici de un viitor bun, dacă lupți în continuare pentru trecut. Așa că cel mai bun lucru pe care îl poți face e să te adaptezi și să mergi înainte, chiar dacă asta înseamnă să renunți la câteva lucruri vechi pe parcurs.  

Nu trebuie nici să plângi pentru ce ai pierdut, deoarece dacă ai avut ceva de învățat dintr-o relație, acea relație nu e cu adevărat pierdută. Tot ce învățăm ne ajută să ne formăm. De aceea îți sugerez să nu te uiți cu resentimente la un vechi prieten, chiar dacă v-ați îndepărtat de-a lungul timpului, niciunul dintre voi nu ați fi persoana care sunteți astăzi, fără „ajutorul” celuilalt. 

Un ultim sfat de consolare, încearcă să înveți din greșeli, să rămâi optimist și deschis către schimbare, pentru că Pământul ăsta are 7,8 miliarde de oamenii și nu știi cine ar putea fi următorul tău cel mai bun prieten. De asemenea, „Breath” de la Taylor Swift s-ar putea să rezume exact ceea ce simți când pierzi pe cineva, iar „Begin again” e exact imnul speranței 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână