Jocurile Video: Metodă de Alungare a Plictiselii sau Pierdere de Timp?


O poză care mă descrie foarte bine în timpul nopților de vară

Ce poți găsi în acest articol?

  1. De ce jocurile video sunt așa populare?
  2. Sunt avantaje în a juca jocuri video?
  3. Dar dezavantaje?

De ce jocurile video sunt așa populare?

Pe de o parte, mulți tineri, ba chiar și adulți, regăsesc în jocurile video o „scăpare” din lumea reală. Considerând ce se întâmplă în lume la momentul actual, video gaming-ul pare cea mai „sănătoasă” metodă de a-ți petrece timpul liber, stând în casă. Nici nu e de mirare că foarte multe companii de jocuri video au oferit reduceri pentru anumite jocuri, sau chiar diferite bonusuri dacă achiziționezi un joc.

Pe de altă parte, jocurile te aduc mai aproape de prieteni, sau chiar te ajută să îți faci unii noi. Comunitățile online te pot ajuta să nu te mai simți singur, lucru care uneori poate deveni o problemă. (Apropo, pe pagina de gaming găsești serverul nostru de discord. Sunt numai oameni faini acolo, nu te sfii.)

Am zis mai sus că, mai ales în perioada asta cu toată nebunia de CoViD și așa-zisa distanțare socială, pe care nu mulți o respectă, petrecutul cu orele în fața unui monitor, cu un mouse într-o mână, tastatura în cealaltă, căștile pe cap și ceva snacks-uri la îndemână, „gamerii” au avut cel mai puțin de suferit. Cei avizi chiar nu au simțit nimic, deoarece oricum mare parte din zi și-o petreceau făcând asta.

Cu atâtea jocuri la dispoziția cuiva, la doar câteva clickuri distanță, e ușor de înțeles de ce unii preferă jocurile video pentru a alunga plictiseala

Sunt avantaje în a juca jocuri video?

Păi, conform unor studii, jocurile video te pot ajuta să îți îmbunătățești reflexele, lucru cu care sunt de acord. Pe lângă ce am punctat în paragraful anterior cu socializarea, diferite tipuri de jocuri te pot ajuta în diverse moduri.

Spre exemplu, shooterele te ajută cu timpul de reacție. Jocurile de tip RTS (Real Time Strategy) te pot ajuta cu conceperea unui plan, atunci când ești pus față-n față cu te-miri-ce situații.

Personal sunt de părere că cel mai mare avantaj în a te juca este acela că nu te mai plictisești atât de rău când nu ai ce altceva să faci. Realistic vorbind, mai ales pe timpul vacanțelor, ai un număr limitat de lucruri pe care le poți face. Da, poți ieși cu prietenii afară. Da, poți citi o carte. Da, poți viziona un film, un serial, asculta muzică. Dar, cât să faci aceste lucruri până te plictisești, intrând într-o rutină care nu se schimbă. Dacă ești ca mine, repetarea anumitor activități te va face destul de repede să oftezi din cauza monotoniei.

Da` jocurile video devin și ele repetitive, faci același lucru rundă de rundă, meci de meci.

Nu chiar. Jocurile online mai ales, prin simpla lor natură că întâlnești de fiecare dată alți oameni, alte caractere, oferă ceva diversitate. Să văd eu o carte care îți permite să schimbi personajele de fiecare dată când o citești (no hate please).

Dar dezavantajele jocurilor video?

Well, nu pot minți și să zic că nu există și dezavantaje. O, Doamne, dar câte sunt!

Printre cele mai severe se numără stricatul ochilor, mai ales dacă ai ochii sensibili (sfat: poți folosi filtrul Night Light pentru Windows 10. Dacă ai Mac… ce cauți în secțiunea de gaming?), îngrășatul, afectarea coloanei vertebrale și a posturii în general (cu toții avem acei prieteni cu „postura de gaming”, aka puțin cocoșați).

Din fericire, ai un remediu care le rezolvă pe toate. Ia o pauză periodic. Wow, wow, wow…dar cum este posibil? Poți rezolva toate aceste probleme atât de ușor? Well, yes, quite amazing, right?

Ridică-te, du-te până la bucătărie să bei niște apă, poate mai și mănânci ceva (fructele alea din bol parcă par apetisante, ce zici?), te întinzi puțin, apoi o iei de la capăt cu bătutul de noobi (asta dacă nu ești tu acela… caz în care îți sugerez să arunci un ochi peste videoclipurile mele. Nu că te-ar ajuta să devii mai bun, dar mai vezi și alt noob care își ia bătaie). Evident, mai sunt și alte remedii, precum adoptarea unei posturi adecvate, folosirea unui scaun confortabil (nu neapărat de gaming. Cele directoriale de la Dedeman sunt foarte bune, o spun din experiență).

Dacă practici un sport, cu atât mai bine. Evident, un program echilibrat este cel mai bun. Niciodată să nu pui niște amărâte de jocuri video pe primul plan. Sunt bune și ele, dar lasă-le pentru seara, sau pentru când ai terminat deja toate treburile din ziua respectivă.

Partidele de gaming cu prietenii care durează câteva ore bune, în care râdeți și vă simțiți bine sunt mișto, dar mai mișto e să te vezi cu tovarășii tăi într-un parc, la o terasă, sau, de ce nu, un weekend la mare/munte. Nu uita de interacțiunile umane, care sunt și ele destul de importante.

TL; DR

Jocurile video, în doza potrivită, sunt o metodă perfectă de a petrece câteva ore, fie singur, fie alături de prieteni. Dar, pot duce la câteva probleme în viitor, mai ales legate de sănătate.

1 thought on “Jocurile Video: Metodă de Alungare a Plictiselii sau Pierdere de Timp?”

  1. Pingback: izolare 2.0 - Zeth Enterprises

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ro_RORomână