Profesorilor tăi nu le pasă de ecologie, dar tu poți face ceva

Copacii sunt atât de importanți, încât ajung foi pentru testele de biologie sau chimie, capitolul: oxigen. Hârtii peste hârtii, adeverințe, teste, caiete, lecții, scutiri, stejari întregi de birocrație, crescuți în solul unui sistem educațional precar. O floră de tuș și lacrimi uscate pe testele din teancurile profesorilor, dar nicio lacrimă pentru pădure.

Cei mai mulți dintre noi ne gândim la cum vom arde curând caietele de la materiile care ne displac, la cum paginile caietului de fizică se vor înnegri la fel ca sentimentele pe care le inspiră, iar acest lucru ridică mai multe semne de întrebare. Lăsându-le la o parte pe cele despre organizarea sistemului educațional și a programei, sunt câteva întrebări pe care ar trebui să ni le punem despre mediu. Avem mai mare nevoie de lecția de la desen despre arhitectura antică sau de oxigen?  Avem nevoie de stabilitate în sol sau de pagina cu declinările substantivului în latină? Nu cred că profesorii ar răspunde cu sinceritate la aceste întrebări, de aceea responsabilitatea de a acționa cade din nou pe tine, „elev român”.

Dacă te gândești doar să dai testul înapoi pe premisa „nu mai tăiați copacii”, păi succes, e și asta o variantă, dar s-ar putea să aibă consecințe tot pe foi, doar că pe foile catalogului. Uite alte câteva idei, mai vechi sau mai noi despre ce poți face în legătură cu protejarea mediului în sistemul educațional.

1. Metoda Frankenstein

Au mai rămas câteva pagini la sfârșitul caietului? Nicio problemă, pentru ele nu trebuie să fie finalul poveștii. Poți folosi ultimele pagini rămase ale caietelor pentru a face un portofoliu de notițe ecologic sau un nou caiet în stilul Frankenstein.

2. „Cu ascendent în gemeni”

Nu toate materiile necesită notițe elaborate, le poți cupla pe cele mai puțin stufoase într-un singur caiet. De asemenea, poți continua să scrii pe caietele din ani trecuți de la aceeași materie, dacă mai ai spațiu.

3. Sharing is caring

Lasă-te condus de un exces de generozitate și dă mai departe notițele sau cărțile pe care nu le mai folosești. Materia nu s-a schimbat și nici nu dă semne de actualizare, iar în felul acesta salvezi și un copac și o viață, you get extra points.

4. Mai bine cu mai puțin

Folosește prescurtări și încearcă să fii concis atunci când scrii pentru a utiliza cât mai puține foi. Te va ajuta și pe tine să-ți organizezi mai bine materia și va ajuta și mediul.

5. Avantaje comune

Roagă-ți profesorii să te lase să le trimiți temele prin e-mail. Evidențiază faptul că această metodă are beneficii atât pentru mediu, cât și pentru ei, deoarece nu vor mai trebui să se străduiască să înțeleagă fiecare virguliță ciudată.

Dacă ai profesori înțelegători ai putea să le sugerezi și lor câteva metode prin care ar putea reduce consumul de hârtie la ore. (într-un mod adorabil de manipulator, bineînțeles)

6. Cu și despre teste

Dacă nu îi poți convinge să nu mai dea testul, convinge-i să-l redacteze măcar pe o foaie reciclată sau să-l scrie pe tablă. Poate nu e cea mai confortabilă opțiune pentru tine, dar toți trebuie să depunem un efort, căci oxigenul e pentru toți.

7. Revoluție tehnologică

Încurajează-ți profesorii să se folosească cât mai mult de tehnologie, nu doar pentru a face ora mai interactivă, dar și pentru a scurta materialul pe care doresc să-l predea. Roagă-i să trimită informațiile suplimentare despre lecție într-un format electronic și să limiteze dictarea doar la schemă. În acest fel dispare încet și conceptul neproductiv de dictare, iar fiecare elev își poate selecta exact ce are nevoie din materialul trimis.

8. Muncă de echipă

Stabiliți cu un diriginte să strângeți toate hârtiile utilizate de clasa voastră, care nu vă mai folosesc, pentru a le duce la un centru de reciclare cel puțin odată pe an. Poate deveni chiar o tradiție drăguță.

Când ții o simplă foaie de hârtie în mână nu ți se pare că faci o decizie importantă pentru planetă, însă încearcă să-ți amintești că probabil sute de milioane de oameni gândesc exact același lucru. O singură foaie nu schimbă cursul planetei, sute de milioane da. Fiecare dintre noi are puterea de a schimba ceva, începând cu lucrurile mici, începând cu o pagină de caiet pe care ai ales să nu o arunci. Tot ceea ce facem are o consecință, o urmare, așa că ai grijă, cum spunea un filosof celebru din Marvel: „resursele acestui Univers sunt finite”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ro_RORomână